Német nyelvi továbbképzés Bécsben Erasmus programmal

Mazán Ildikó német szakos kollégánőnk 10 napos nyelvi továbbképzésen vett részt Bécsben.

Projekt szám: 2022-1-HU01-KA122-VET-000076891

“Az Actilingua Nyelviskola német nyelvtanároknak szóló kurzusán vettem részt. A kurzus 10 munkanapból, minden nap 4 tanórából állt, ezen felül voltak szervezett programok, mint bécsi tematikus városvezetések (A Stephansdom és környezetének története; Bécs és a Sisi-mítosz), tematikus séták (A nagyváros nem megszokott látnivalói; Legendás bécsi történetek), egy éttermi látogatás egy tipikus bécsi étteremben. Két tanárunk volt, első héten Hemma, második héten Mikhael. Mindketten nagyon felkészültek voltak. Mindkét héten gyakorlatias feladatokat ismertünk meg, és próbáltunk ki, de a feladatok hasznosságának elméleti hátterét is megismerhettük.

Az első hét témái: Variációk bemutatkozásra, ismerkedésre, különböző tanítási egységekre való ráhangolási módszerek, a képek sokrétű felhasználása, szótanulást könnyítő technikák, történetmesélési módszerek, nyelvtani szerkezetek begyakorlására technikák, online feladatbankok megismerése.

A második hét a négy alapkészség gyakoroltatására mutatott be különböző példákat, illetve megismerkedtünk a Chat GPT-vel, és különböző feladatokat készítettünk vele. Megtapasztaltuk azt is, mennyivel hatékonyabb módszerek léteznek a sokszor alkalmazott frontális oktatásnál nem csak a beszédkészség, hanem akár az olvasás- és íráskészség fejlesztésében. Délutánonként és hétvégén Bécs híres múzeumait kerestem fel (pl.: Albertina, Leopold Múzeum, Művészettörténeti Múzeum, Bútor- és Dizájnmúzeum, Belvedere, Színházmúzeum, az Osztrák Nemzeti Könyvtár díszterme, Hundertwasser-Haus).

Újdonság volt még megélni, hogyan lehet egy nagyvárost nem csak turistaszemmel szemlélni, látni, hogyan tudnak különböző vallású és anyanyelvű, de az osztrák társadalomba integrálódni akaró külföldiekkel együtt élni. Érdekes volt megtapasztalni, hogyan vannak jelen a modernkori Bécsben a Habsburg Monarchia építészeti és kulturális nyomai, és a 20. század elejének illetve a későbbi modernkori mozgalmaknak a lenyomatai. Mindez a bécsi mindennapokba beágyazva.”- számolt be tapasztalatairól.

Kategória: