Erasmus+ program Szicíliában

„Hatékony kommunikáció és nyilvános beszéd” - angol nyelvű továbbképzés Palermóban Erasmus+ programmal.

Pomázi Erika angol szakos nyelvtanár 7 napos továbbképzésen vett részt Szicília fővárosában. Az alábbiakban az ő rövid bestámolóját olvashatjuk.

Project szám: 2022-1-HU01-KA122-VET-000076891

Az ELA (Erasmus Learning Academy ) tanároknak szervezett továbbképzésén vettem részt, ’Effective communication and public speaking for teachers’ címmel. A képzés két részre bontható, a délelőtti foglalkozásokra és a délutáni kulturális, történelmi és gasztronómiai szervezett programokra.

A nyilvános beszéd szakszerű felépítésén keresztül a testbeszéd, a non-verbális kommunikáción át egészen a kreativitás és improvizáció jelentőségéig, minden olyan lényeges faktort érintett a képzés, amely segítő eleme lehet egy hatékony önálló előadás vagy beszéd megtartásához.

Ezen felül volt még idő arra is, hogy beszéljünk konfliktus kezelési módszerekről és érzelmi intelligenciáról hiszen ezek ismerete nélkül ma már nincs osztálytermi munka, nem valósítható meg hatékony tanítási-tanulási folyamat.

A délutáni közös programok olyan csodálatos épületekhez, emlékművekhez vittek el bennünket, ahol jól látható volt Palermo gazdag történelmi értéke milyen korszakokon ment át, milyen nemzetek hagyták ott karakteres jellemvonásait. Építészetükben különösen négy történelmi korszak lenyomata észlelhető: normann arab, középkori, reneszánsz és barokk. A Palermói Székesegyház kitűnő példája annak milyen tökéletes harmóniában léteznek az iszlám és a normann stílusjegyek  a gótikus bejárattal és a barokk központi kupolával. A város bővelkedik lenyűgöző kapukkal (Porta Nuova, Porta Felice),több száz éves templomokkal szinte minden szentnek tisztelegve eggyel (Church of Santa Maria della Pietá, Churchof San Francesco D’Assisi, Church of San Domenico, Churchof Santa Caterina etc.), a forróságban üdítően ható parkokkal (Giardino Garibaldi, Giardino Inglese,).

Az Erasmus+ palermói programja egy életre szóló élmény kavalkád volt. Értékes volt számomra, hogy belga, román, portugál és lengyel kollégákkal tudtam mindezt megosztani, átélni. Nagyszerű lehetőség volt nemzetközi tapasztalatcserére.

Köszönöm.

Pomázi Erika