Erasmus+ program Olaszországban

Közgések szakmai látogatásával folytatódott az együttműködés a Marco Polo és a BSZC között

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és az olasz Marco Polo G.E.I.E. Európai  Csoport közötti szakmai együttműködés 2020-ban kezdődött. Célja a HORECA (Hotels, Restaurants, Cafés, azaz szállodák, éttermek, kávéházak) szektorhoz kapcsolódóan jó gyakorlatok, innovációk, aktuális trendek megismerése Északkelet-Olaszország vendéglátóiparhoz, élelmiszeriparhoz, turisztikához kapcsolódó helyi termelőinek, szolgáltatóinak bemutatása által. Az együttműködésnek és az Európai Unió Erasmus+ programjának köszönhetően a BSZC-ben az érintett területek oktatói számára biztosított a szakmai továbbképzés, szakmai látogatás megvalósítása a Marco Polóval kapcsolatban álló vállalkozásokhoz.

2023. június elején a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium 2020-1-HU01-KA102-078269 számú Erasmus+ szakképzési mobilitási projektje keretében utazott 12 munkatárs egyhetes olaszországi tanulmányútra.

Az első munkanapon a COCAMBO kávé-és csokoládékészítéséről ismert vállalkozást, képzőhelyet látogatta meg a csoport. A cég tevékenységének bemutatásán túl ételkészítési gyakorlat színesítette a nap programját. A résztvevők számára példaértékű volt a COCAMBO elkötelezettsége a minőség, a fenntartható működés mellett.

A következő nap a gradói Grand Hotel Astoria megismerésével kezdődött. Az 1900-as évek elején alapított négycsillagos szálloda működésének alapja a hagyomány és a modernitás ötvözése. Wellness&Spa részlegében többek között tengervíz alapú terápiát kínálnak. Támogatják a színvonalas szállodaiparhoz köthető szakemberképzést, rendszeresen fogadnak gyakornokokat hazai és külföldi iskolákból egyaránt. Délután a szakmai program a POMIS vállalat megismerésével folytatódott, ahol a csoport a minőségi almatermesztésről és –feldolgozásról szerzett új ismereteket. Az integrált gazdálkodással működő cég nyolc különféle minősítési tanúsítvánnyal büszkélkedhet.

 

A harmadik nap az IAL AVIANO szállodaiskola meglátogatásával kezdődött. A szállodaiparhoz köthető szakácsok, cukrászok, pincérek képzésében kiemelkedő iskola IAL FVG országos képzőközpont részeként működik. A látogatás különlegességét az adta, hogy a szakértői csoportot az iskola éttermében a végzős tanulók által készített ebéd fogadta, így a záróvizsga lebonyolításába is bepillanthattak a résztvevők. A program a CORTE TOMASIN "extra szűz olívaolaj" vállalat megismerésével folytatódott. Az "IO SONO FVG" (Én vagyok Friuli Venezia Giulia) védjegyük a fenntartható gazdálkodás iránti elköteleződésük bizonyítéka.

 

Az utolsó előtti nap programját a LE DUE TORRI szőlőültetvény és borászat meglátogatása adta. A 16 különféle szőlőfajtával rendelkező vállalkozás a minőségi termelést helyezi előtérbe. A környezet védelme, a bortermelésre vonatkozó szabályok tiszteletben tartása, a megszerzett tapasztalatok hasznosítása a hagyományok elfelejtése nélkül - ezek azok az alapvető lépések, amelyeket ez a vállalat nap mint nap megtesz a kiváló termék előállítása érdekében.

A záró munkanapon a BAGATTO sonkagyárba látogattak a résztvevők. A ma már harmadik generációs, az „IO SONO FVG” minősítéssel rendelkező kézműves vállalkozás jó példa a hagyomány és innováció sikeres ötvözésére, ahol a résztvevők megismerhették a feldolgozás folyamatát, valamint a hulladékmentes munka fejlődését.

Összességében elmondható, hogy az új szakmai ismeretek mellett, a megismert vállalkozások lelkes, elkötelezett, alázatos munkája motiválóan hatott a csoportra, így feltöltődve, pozitív élményekkel, új ötletekkel gazdagodva térhettek vissza Békéscsabára.

Kategória: